top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıKG-Blogger

YAPI KAYIT BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR


Yapı Kayıt Belgesi : Yapı Kayıt Belgesi; ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak 31/12/2017 tarihinden önce yapılan bir yapının kayıt altına alınması ve kullanımına yönelik olarak verilen, imar bakımından ilave bir hak sağlamayan ve kazanılmış hak oluşturmayan, yapının imar durumu ve ruhsata uygun hale getirilmesi veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar verilen geçerli olan geçici bir belgedir.


Kamuoyunda imar barışı olarak adlandırılan, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması ve Devlet ile vatandaş arasında uzlaşma sağlanması amacı ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda düzenlenme yapılmıştır. İmar Kanunu’na eklenen Geçici Madde 161 ile 31/12/2017 tarihinden önce yapılan ruhsat ve ruhsat eklerine aykırı yapılara Yapı Kayıt Belgesi (YKB) düzenlenmesi öngörülmüştür.




YAPI KAYIT BELGESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

1) e - Devlet ÅŸifresi.

2) Geçerli bir cep telefonu numarası.

3) Geçerli bir e-posta adresi.

4) Beyan edilecek yapının adresi.

5) Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri.

6) Toplam inşaat alanı; konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (m²).

7) Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı.

8) Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m²) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

9) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m²).

10) Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek).

11) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi.

12) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.


e-DEVLET üzerinden ''YAPI KAYIT BELGESİ'' başvurusunda bulunmak için tıklayınız.


YAPI KAYIT BELGESÄ° ALINDIKTAN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

İmar barışı ile ruhsatsız olan yapınızın kayıt altına alınması işlemi iki aşamalıdır. Yapı kayıt belgenizi aldıktan sonra ikinci aşama olan tapuya tescil işlemi yapılması gerekmektedir.


Yapı Kayıt Belgenizi aldıktan sonra bir harita mühendislik ofisi ile iletişime geçerek Zemin Tespit Tutanağı hazırlatmalısınız.


Zemin Tespit Tutanağı : Zemin tespit tutanağı yapının yerinde ölçümü yapılarak hazırlanan teknik bir evraktır. Yapının içinde bulunduğu parsel bilgilerini, yapının metrekaresini ve oluşan yeni cinsi gibi bilgileri içerir.


3194 sayılı kanunun geçici 16. maddesi uyarında imar barışından faydalanarak Yapı Kayıt Belgesi alan yapı sahipleri yapılarını tapuya tescil etmek istediklerinde bir Harita Mühendisi tarafından zemin tespit tutanağı hazırlatmaları gerekmektedir.


Harita ofislerine gittikten sonra sizlerden;

  1. Yapı Kayıt Belgesi

  2. Tapu Fotokopisi

  3. Kimlik Fotokopisi

evraklarını temin etmenizi isteyeceklerdir. Önceden hazırlayıp gitmeniz de fayda olacaktır. Bu evraklarla harita mühendisine müracaat ettiğinizde gerekli incelemeleri yaparak tapuya tescil işlemi için herhangi bir sorun olmadığını tespit ederse Zemin Tespit Tutanağı Ek-1 dosyasını hazırlayarak kadastro işlemlerini başlatacaktır. Tescil için sorun tespit ederse Zemin Tespit Tutanağı Ek-2 dosyasını hazırlayarak sizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yönlendirecektir.


ZEMÄ°N TESPÄ°T ÃœCRETLERÄ° NE KADARDIR ?

Zemin tespit ücretleri Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası tarafından belirlenmektedir. Sizlerde Yapı Kayıt Belgesi hakkında sormak istediğiniz sorularınız için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.


Bu yazımızda KG Mühendislik ailesi olarak sizlere yapı kayıt belgesi için gerekli evraklardan, harita ofislerinden alacağınız zemin tespit tutanağından ve süreç ile ilgili genel işleyişten bahsetmiş olduk. Sizlerde konu hakkında daha ayrıntılı bilgi almak veya sorularınız için info@kgmuhendislik.com adresinden veya yorum yaparak bizlere ulaşabilirsiniz.


Başka yazılarda görüşmek üzere, hoşçakalın.


30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page